Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wuzetka z konfiturą porzeczkową

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

mąka pszenna 140 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 3 łyżki
jaja 6 sztuk
cukier 2/3 szklanki

polewa

czekolada gorzka 100 g
śmietana 30% 1/2 szklanki
masło 25 g

krem

śmietana 30% 500 ml
śmietana kremowa 36% 300 ml
konfitura z czarnej porzeczki 1/2 szklanki
galaretka porzeczkowa 3 łyżki

pozostałe

konfitura z czarnej porzeczki 3 łyżki
wino czerwone 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Wuzetka z konfiturą porzeczkową

Kroki postępowania

1
Do miski wbijam białka, jaja dobrze jak mają temperaturę pokojową. Ubijam na sztywno z odrobiną soli. Dodaję stopniowo cukier po łyżce dalej ubijam, i następna partia cukru jak poprzedni rozpuści się. Na końcu dodaję po jednym żółtku i mieszam mikserem ale nie ubijam już za długo tylko do połączenia żółtek. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia mieszam. Przesiewam i dodaję stopniowo do ciasta i mieszam delikatnie od spodu. F
Krok 1 - 	 Wuzetka z konfiturą porzeczkową foto
2
ormę o wymiarach 24 x 24 cm wykładam od spodu papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę 30-35 minut.Jak biszkopt przestygnie kroję go poziomo na dwa blaty.

Krok 2 - 	 Wuzetka z konfiturą porzeczkową foto
3
Śmietany schłodzone przelewam do misy, dodaję konfiturę z porzeczki i ubijam mikserem.
Krok 3 - 	 Wuzetka z konfiturą porzeczkową foto
4
Galaretkę rozpuszczam w jak najmniejszej ilości gorącej wody 1/4 szklanki wody około.Studzę i wlewam jeszcze płynną do śmietany i miksuję.
Krok 4 - 	 Wuzetka z konfiturą porzeczkową foto
5
Dolny blat biszkoptu nasączam winem, smaruję konfiturą i wykładam krem zostawiając 3 łyżki do dekoracji. Wstawiam do lodówki aż masa się bardziej stężeje. W tym czasie robię polewę.
Krok 5 - 	 Wuzetka z konfiturą porzeczkową foto
6
W rondelku podgrzewam śmietanę z masłem ale nie zagotowuję. Zdejmuję z palnika i dodaję połamaną czekoladę i rozpuszczam ją mieszając energicznie. Polewę odstawiam na 10 minut aż zgęstnieje. Ciasto nakrywam drugim blatem biszkoptu, dociskam i smaruję polewą. Wstawiam do lodówki aż polewa zastygnie i szprycą robię dekorację z reszty kremu. Ciasto dobrze jest schłodzić 3-4 godziny albo całą noc.
Krok 6 - 	 Wuzetka z konfiturą porzeczkową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 02.07.2017 17:46
pychota takie ciasto
misia123410 07.06.2017 13:58
jakie apetyczne
Franciszek 06.05.2017 11:40
dobre do kawy
Wiesława1 02.05.2017 15:06
Uwielbiam to ciasto
Wiktoria29 01.05.2017 18:43
zjadłabym......
ben-ka 01.05.2017 14:21
pychota ! dawno nie jadłam.....
misia123410 01.05.2017 10:51
Same pyszności
Patrycja33 01.05.2017 10:03
wygląda cudnie !:)
adelajda 01.05.2017 09:36
super ciacho
IKrakowianka 30.04.2017 22:28
bardzo apetyczna
Barbara13 30.04.2017 22:27
Można prosić o kawałeczek
mirosława4 30.04.2017 22:06
pyszności !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak