Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta ze szpinakiem, rzodkiewką i serkiem mascarpone

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 200 gram
masło 100 gram
jajko 1 sztuka
woda zimna 4 łyżki
sól 1 szczypta

Farsz

szpinak świeży 400 gram
rzodkiewki pęczek
serek mascarpone 250 gram
czosnek 4 ząbki
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
ziarna sezamu 2 łyżeczki
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szpinakiem, rzodkiewką i serkiem mascarpone

Łączymy mąkę z pokrojonym na kawałki zimnym masłem, dodajemy wodę, jako i sól. Wyrabiamy szybko żeby jak najmniej ogrzać ciasto. Albo tak jak w naszym przypadku: do misy blendera wyposażonej w ostrza siekające wsypujemy mąkę i wrzucamy masło. Siekamy kilkanaście sekund aż składniki się połączą. Dodajemy wodę, jajko i sól i ponownie siekamy kilkanaście sekund. I ciasto mamy zrobione. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i chowamy na 30-60 minut do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i dokładnie wylepiamy nim formę do tarty. Spód dokładnie nakłuwamy miejsce przy miejscu widelcem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Następnie wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Szpinak razem z posiekanym czosnkiem podsmażamy na łyżce masła i solimy. Jeżeli przez przypadek używacie mrożonego to pozbądźcie się po duszeniu nadmiaru wody. My jednak zalecamy świeży, jest smaczniejszy i wygodniejszy w obróbce.
Następnie lekko podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojoną na plasterki rzodkiewkę. Łączymy ze szpinakiem. Dodajemy też uprażony na patelni sezam. Można dać nie prażony, ale ma on mniej smaku.
Łączymy również ze sobą mascarpone, jajko, sól, pieprz i odrobinę startej gałki muszkatołowej. I całość dodajemy do reszty. Nakładamy na wystudzony spód tarty i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 21.02.2015 15:48
smakowita tarta
mikrusiak 20.02.2015 18:23
pyszności :) rewelacja:D
Internetowa Kuchnia 20.02.2015 16:55
bardzo ciekawy przepis :)
Jadwiga/Jaga85 20.02.2015 16:14
kolorowa i pyszna!
Sroczka 20.02.2015 15:38
Ależ ta tarta pysznie wygląda.
Beatris 20.02.2015 15:30
Wygląda apetycznie, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek :)
IwonaDD 20.02.2015 14:47
wspaniała tarta
Asik32 20.02.2015 12:24
pyszna taka tarta z chęcią wypróbuję:)
wwwiolka 20.02.2015 10:11
Bardzo fajny przepis.
Pyszota 20.02.2015 09:42
świetny przepis
Kuchnia Marty 20.02.2015 09:19
Krucha tarta z przepysznym, zdrowym nadzieniem - to musi dobrze smakować!
IZABELA29 20.02.2015 09:04
pysznie warto ją zrobić
ilka01 20.02.2015 08:55
pychota :)
Futka 20.02.2015 08:32
Przepyszna, kolorowa i niezwykle apetyczna tarta :) Prezentuje się wyśmienicie! :D
Konczi 20.02.2015 07:38
wygląda pięknie ... i pewnie tak smakuje
Iwusia 19.02.2015 23:09
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak