Przepis i sposób przygotowania na: Tarta ze szpinakiem, rzodkiewką i serkiem mascarpone
Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i dokładnie wylepiamy nim formę do tarty. Spód dokładnie nakłuwamy miejsce przy miejscu widelcem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Następnie wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Szpinak razem z posiekanym czosnkiem podsmażamy na łyżce masła i solimy. Jeżeli przez przypadek używacie mrożonego to pozbądźcie się po duszeniu nadmiaru wody. My jednak zalecamy świeży, jest smaczniejszy i wygodniejszy w obróbce.
Następnie lekko podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojoną na plasterki rzodkiewkę. Łączymy ze szpinakiem. Dodajemy też uprażony na patelni sezam. Można dać nie prażony, ale ma on mniej smaku.
Łączymy również ze sobą mascarpone, jajko, sól, pieprz i odrobinę startej gałki muszkatołowej. I całość dodajemy do reszty. Nakładamy na wystudzony spód tarty i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!