Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarki z mozzarellą w mięsnej skorupce

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 10 sztuk sredniej wielkości
mozzarella w kulce 2 sztuki
szynka wieprzowa 400 g zmielonej
cebula 1 sztuka
natka pietruszki 1/2 pęczka posiekanej
Papryka słodka mielona Prymat 1 czubata łyżeczka
sól i pieprz
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 4-5 łyżek
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki do obtoczenia męsa

Porada

Wyśmienite kule mięsne z całą pieczarką i ciągnącą się delikatną mozzarellą. Na ciepło idealnie smakują jako dodatek do ziemniaków i sałatki na zimno zaś z ulubionym sosem np. czosnkowym, koperkowym czy też czy pomidorowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarki z mozzarellą w mięsnej skorupce

Pieczarki obrać , umyć , osuszyć.

Mozzarellę odsączyć z zalewy , każdą pokroić na 5 plastrów.

Do mięsa mielonego wbić jajko , wsypać bułę tartą i przyprawy.
Dodać posiekaną drobno cebulę i natkę pietruszki.
Wyrobić rękoma masę mięsną.

Na każdą pieczarkę od strony korzonka kłaść plaster mozzarelli lekko dociskając ser.
Każdą dokładnie obkleić mięsem , obtaczać w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej w takiej ilości by do połowy zakrywał mięsne kulki , smażyć na rumiano z obu stron.

Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 08.07.2017 22:24
Polecam serdecznie , były pyszne :) Dziękuję :)
agnieszka214 07.07.2017 16:55
Muszę takie pieczarki zrobić na obiad
adelajda 07.07.2017 14:14
Smaczne pieczarki
katarzynka455 07.07.2017 09:33
bardzo dobre i też je uwielbiam:)
Konczi 06.07.2017 19:47
Uwielbiam takie pieczarki, Twoje wyglądają wyśmienicie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak