Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Kremowa zupa soczewicowa z muszelkami i chrupiącą marchewką "

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica zielona 1 szklanka
soczewica czerwona 1 szklanka
bulion warzywny 1,5 l
sól 1 łyżka
śmietana słodka 18% 50 ml
makaron muszelki 100 g
marchew 2 szt
koperek 1 peczek
masło 20 g
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: " Kremowa zupa soczewicowa z muszelkami i chrupiącą marchewką "

Soczewicę zalewamy wodą.

Odstawiamy na ok. 30 minut.

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.

Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.

Podsmażamy na patelni na łyżce prawdziwego masła.

Odstawiamy do przestygnięcia.

Namoczoną soczewicę dwukrotnie płuczemy i wkładamy do garnka.


Zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut
( do zmięknięcia ).

Odlewamy 1 chochlę i rozrabiamy ze słodką śmietanką.

Wlewamy spowrotem do zupy.

Doprawiamy solą , pieprzem i ewentualnie szczyptą chili.

Dodajemy ugotowany makaron.

Dokładnie mieszamy.

Podajemy gorącą posypując podsmażoną na masełku marchewką.

Posypujemy posiekanym koperkiem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzencia2007 30.09.2013 12:01
rewelacja ;)
Alex_M 08.01.2013 14:40
pycha!
Beata61 08.01.2013 14:32
zdrowa i kolorowa zupka
gosia1988 08.01.2013 13:56
smakowicie wygląda
Simeo 08.01.2013 13:56
wygląda świetnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak