Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone na kwaśnej śmietanie z serem żółtym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 300 g
mięso mielone wołowe 300 g
śmietana kwaśna 200 ml
cebula biała 1 duża
masło klarowane
sól i pieprz
ser żółty 200 g w kawałku
Bułka tarta klasyczna Prymat
smalec

Porada

Sekretem doskonałych mielonych nie jest góra wymyślnych przypraw a nadanie im soczystości a co jeszcze ważniejsze konieczne jest długie wyrabianie mięsa- dokładnie tak jak ciasto drożdżowe .

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone na kwaśnej śmietanie z serem żółtym

Cebule posiekać drobno, zeszklić na rozgrzanym maśle klarowanym.

Mięso przełożyć do miski, wyrabiać rękoma 20-30 min aż stanie się puszyste.
Do mięsa dodać śmietanę oraz usmażoną cebulę, doprawić solą i pieprzem.
Ponownie wyrobić.

Ser żółty pokroić w paski.

Dłonią nabierać porcję mięsa,wcisnąć pasek sera żółtego , zlepić brzegi.
Każdego kotleta przerzucać z ręki do ręki po 3-4 razy ,obtaczać w bułce tartej.

Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć rumiane kotlety z obu stron.
Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Kotlety podawać najlepiej od razu, gdy panierka chrupie a ser w środku jest ciągnący.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak