Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowiec cytrynowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
cukier 2 łyżki
mleko 1 szklanka
cukier 20 dag
drożdże pół kostki
masło lub margaryna pół kostki
żółtko jajek 5 sztuk
sól 1 szczypta
skórka z cytryny 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowiec cytrynowy

Mleko zagotować, w ciepłym mleku rozrobić drożdże. Do dużej miski wyłożyć: mąkę, cukier i sól. Dodać wyrobione drożdże w mleku i wymieszać. Odstawić na chwilę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać rozczyn z drożdży i skórkę z cytryny, wyrobić ciasto, dodać stopioną margarynę i wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia. Przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną. Można posypać kruszonką. Piec w 180 st. przez 50 minut. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 17.12.2014 09:01
bardzo dobre
jola91 17.11.2014 15:35
Pychotka :)
Mama niejadka 17.11.2014 13:06
Super wygląda :)
Krystyna32 17.11.2014 09:19
pyszności
aginaa 17.11.2014 09:09
wspaniale ciasto
Gracer 17.11.2014 09:05
Tak, nie jadłem już długo tak idealnego drożdżowca
Konczi 17.11.2014 08:53
Świetnie wyszedł Ci ten drożdżowiec
engie23 17.11.2014 08:52
uwielbiam taką drożdżówkę
w mojej kuchni 17.11.2014 08:52
smacznie wygląda drożdżówka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak