Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy torcik z bobu z sezamem, suską sechlońską i chałwową masą

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

bób 500 g
śmietana 18 proc 100 g
jajko 3
cukier brązowy 1/2 szklanki
miód 1/2 szklanki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kawa rozpuszczalna 0,5 łyżeczki
śliwki suszone 2 garście
olej rydzowy 4 łyżki
sezam 2 garście

masa serowo chałwowa

twaróg zmielony 400 g
chałwa 100 g
miód spadziowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy torcik z bobu z sezamem, suską sechlońską i chałwową masą

Ugotowany bób blednujemy na gładkie puree. Dodajemy śmietanę, olej, jajka, cukier, kakao, proszek do pieczenia, kawę oraz miód i całość dokładnie miksujemy. Dodajemy pokrojone w kostkę owoce oraz uprażony na suchą patelnię sezam- delikatnie mieszamy. Masę przelewamy po równo do dwóch wysmarowanych masłem i wysypanych mąką tortownic o średnicy 17 cm. Pieczemy ok. 55-60 minut w temp. 180 stopni, do suchego patyczka. Studzimy.
Masa- Ser w temp. pokojowej ucieramy z chałwą oraz miodem. Połową masy smarujemy jeden placek ciasta, przykrywamy drugim . Pozostałą masą wyzdabiamy boki i wierzch ciasta. Dekorujemy suską sechlońską. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 18.07.2014 22:46
chętnie bym kawałek skubnęła:)
noninka77 18.07.2014 21:56
wygląda rewelacyjnie :)
ben-ka 18.07.2014 21:23
Ten bób,to mnie intryguje.
Christopher 18.07.2014 21:22
Ciekawy i smaczny tort.
Mira85 18.07.2014 21:12
po prostu wspaniały
kloruś 18.07.2014 20:53
bardzo pomysłowy i oryginalny... a do tego wygląda fantastycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak