Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

„Smalczyk domowy z grzybami”

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 1 kg.
grzyby suszone 1/2 kg.
czosnek 4 ząbki
majeranek 2 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
cebula 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: „Smalczyk domowy z grzybami”

Kroki postępowania

1
Słoninę drobno kroimy w kostkę i wkładamy do garnka i topimy słoninę bardzo powoli.
Krok 1 - „Smalczyk domowy z grzybami” foto
2
Gdy tłuszcz nieco się wytopi wrzucamy pokrojoną cebule , posiekany czosnek i drobno pokrojone grzyby, (dzień wcześniej wymoczone) Mieszamy często doprawiamy po godzinie, po czym smażymy jeszcze ½ godziny
Krok 2 - „Smalczyk domowy z grzybami” foto
3
Smalczyk zlewamy do kamionki lub słoika.


Jeżeli nie mamy grzybów radzę spróbować z suszonymi śliwkami i jabłkiem w równej proporcji.
Krok 3 - „Smalczyk domowy z grzybami” foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 19.11.2013 14:14
na pewno wyśmienity:-)
Marta17 12.02.2013 20:39
no bardzo ciekawy przepis
pycia9 12.02.2013 20:19
ja również lubię domowy smalec. muszę sprubować
gosia1988 12.02.2013 20:15
ja również z grzybkami jeszcze nie jadłam
gosia56 12.02.2013 20:08
lubię domowy smalec ale takiego jeszcze nie jadłam .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak