Sok z ciemnych winogron

Sok z ciemnych winogron

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • winogrona czerwone

    5 kg
  • cukier

    1 kg
  • woda

    50 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Winogrona oderwać od gałązek,umyć.Przełożyć do dużego garnka.
Podlać odrobiną wody,wsypać cukier.
Gotować na małym ogniu 25-30 minut,od czasu do czasu przemieszać.

Przez gęste sitko odlać sok,pozostałość przetrzeć,można też przecisnąć przez kilkukrotnie złożoną gazę.W razie potrzeby sok można dosłodzić.
Gorący sok przelać do wyparzonych butelek,zakręcić nakrętki.
Wacław
Sok przechowywać w chłodnym miejscu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Margo1

04.06.2017 18:02
Na pewno przepyszny sok

anulka69

30.11.2016 16:25
przepyszny, w sezonie często robię z tych winogron kompot

Ada-Gaba

23.11.2016 20:35
ładna prezentacja przepisu

benka

23.11.2016 20:11
Smaczny sok, też taki robię.

Motorek

23.11.2016 18:57
ekstra soczek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat