Sposób przygotowania

Ciasto : 1 kg mąki wysypać na stolnice, dodać w środek 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę oleju. Do wyskokiego naczynia nalać 450 ml ciepłej wody, dodać większą połowę drożdzy. Wymieszać. Stopniowo dolewać do mąki i miesić do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto jest już gotowe odstawić na około 30 min, przykryć. Po 30 min ciasto odnowa zamiesieć odstawić na 10 min. Następnie rozwałkować kawałek ciasta. Przenieść na wsymarowaną tłuszczem ( margaryną) blaszkę, smarujemy z wierzchu delikatnie olejem. Piekarnik pownieni być nagrzany, podkręcamy do 200 stopni. Po około 8 min. wyciągamy blaszkę z ciastem. Smarujemy wcześniej przygotowanym sosem z przecieru. Posypujemy startym serem na drubych oczkach. Wkładamy z powrotem do piekarnika. Wyjmujemy gdy ser będzie roztopiony.
Sos : do garnak przelewamy 1 opakowanie duże ( karton) przecieru pomidorowego, dodajemy 2 kostki rosołowe, w/g uznania oregano i bazyle. Wszytsko dokładnie mieszamy. Dusimy na ogniu około 10-15 min.
SMACZNEGO !!!

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !