Sposób przygotowania

Pieczarki oczyść, posiekaj. cebule obierz, pokrój w kostkę, zrumień na maśle. dodaj grzyby przesmaż, mieszając. Smaż dalej, aż odparuje płyn. Dodaj śmietanę i duś całość ok. 3 minut. Farsz dopraw, wystudź.
Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, osusz, przeciśnij przez praskę, wystudź. Wyłóż na stolnicę, dodaj mąkę, jajka i szczyptę soli.
Zagnieć szybko jednolite ciasto. Z ciasta formuj grube wałki i krój je w talarki. Z każdego uformuj placuszek i nadziej go łyżeczką farszu. Dokładnie zlep brzegi, utocz kulkę, oprószając dłonie mąką.
Knedle wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok. 3 minut od czasu, jak wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je łyżką cedzakową, rozłóż na talerze, polej np. stopionym masłem lub zrumienioną na oleju cebulką.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !