Sposób przygotowania

Marynata: 1,5 l octu winnego, 3 duże cebule, 20 ziaren ziela angielskiego, 15 liści laurowych. Pokrój cebulę, dodaj przyprawy, zalej octem i zagotuj. Z szynki zdejmij skórkę, tłuszcz pozostaw, natrzyj solą. Ułóż w naczyniu, zalej ostudzoną marynatą, przykryj i odstaw w chłodne miejsce na 7 dni ( odwracaj często). Wyjmij i osusz, tłuszcz natnij w kratkę, naszpikuj goździkami i kawałkami cynamonu. Piecz ok. 2,5 godz. w temp. 220 stopni, często podlewając wodą, a następnie sosem. Po 1,5 godz posyp startym chlebem, i posiekaną skórką z cytryny. Dopiecz, nie podlewając już sosem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !