Sposób przygotowania

przygotować farsz:liście botwiny delikatnie opłukać pod bieżącą wodą włożyć do garnka i sparzyć wrzątkiem lub obgotować w posolonym wrzątku,odcedzić i drobno pokroić,włożyć do miski,dodać posiekany szczypiorek oraz rozgnieciony widelcem ser,starannie wymieszać,przyprawić pieprzem i papryką ewentualnie solą do smaku,mąkę przesiać na stolnicę,wymieszać z odrobiną soli,dodać jajko i stopniowo dolewać letnią wodę,wyrobić ciasto powinno być ścisłe ale elastyczne,cienko rozwałkować i wycinać szklanką krążkina każdy nakładać porcje nadzienia i dokładnie zlepiać brzegi,wrzucać do osolonego wrzątkui gotować aż wypłyną na wierzch,boczekpokroić w kosteczkę i wysmażyć na oliwie,polać pierogii od razu podawać,można też polać skwarkami i króciutko zapiec w piekarniku ok.10-15min.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Ciekawy przepis, szkoda, że na zdjęciu nie widać wnętrza :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    fajny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ola1young

    nie jadłam pierogów z bryndzą jeszcze !
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    są świetne polecam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !