Sposób przygotowania

Do 450 ml gorącej wody dodać zimny smalec i pozostawić do rozpuszczenia i przestygnięcia.Drożdże rozpuścic w 50 ml ciepłej wody, dodac cukier i trochę mąki.Wymieszać dobrze i pozostawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać sól, wyrośnięte drożdże i wlewać po trochu wodę ze smalcem.Zarabiać około 5-7 minut.Włożyć do naoliwionej miski, przykryć i pozostawić do podwojenia objętości.Po tym czasie zarobić chwilkę i podzielić na 12-16 równych części. Zkażdej robić okrągłe bułeczki, klaść na blasze, przykryć i pozostawić do podrośnięcia.Przed samym wlożeniem do pieca ponacinać każdą bułeczkę 2 razy.Piec w 200\'C przez 25-30 minut. Pychotka.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !