Sposób przygotowania

W misce zmieszać sok pomarańczowy, ocet winny, miód, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty imbir, dżem z gorzkich pomarańczy, sos sojowy. Wszucic do tego goździki dokładnie wymieszać i odstawić na pół godziny. W tym czasie przygotować kaczkę. Piersi powinny razem ważyć ok 0,5 kg. Piersi dokłądnie umyć i ponacinać delikatnie skórkę w paru miejscach. Zamoczyć piersi w marynacie, dokładnie natrzeć wszystkimi składnikami i zostawić na całą noc w lodówce- najlepiej przykryć folią.
Następnego dnia obrać ziemniaki, pokroć w grube plastry, przełożyć do naczynia żaoodpornego, najlepiej płaskiego, szerokiego, posypać solą ziołową, dodać rozmaryn, wszystko ze sobą wymieszać.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Pierś z kaczki ułożyć na kratce, skórką do góry. W piekarniku pod karatką postawić blaszkę na której będzie się zbierał tłuszcz- najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia. Centralnie pod kaczką postawić naczynia z ziemniakami.
Piec w 180 stopniach ok 30-40 minut aż kaczka się ładnie zarumieni i ziemniaki będą upieczone. w czasie pieczenia mniej więcej co 10 minut polewać kaczkę pozostałą marynatą.
Po upieczeniu kaczkę wyłożyć na talerz, odczekac 10 minut i pokroić w plastry.
Kaczka wychodzi idelanie krucha, a ziemniaki na które skapywał podczas pieczenia tłuszcz i resztki marynaty są zniezwykle aromatyczne

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    zaintrygował mnie dżem z gorzkich pomarańczy. Często z niego korzystasz, a ja pierwszy raz się z tym spotykam. Jest szansa, że usłyszę kilka słów więcej na ten temat? :o)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Edyta38

    extra
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Pacpaw, jest jest :) zapraszam tu: http://www.doradcasmaku.pl/blog/1450/wpis/34/gorzkie-pomarancze.html

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !