Sposób przygotowania

Kawałki mięsa z dzika przesmażamy na rozgrzanym smalcu i wrzucamy do gotującej się wody. Dodajemy włoszczyznę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie oraz estragon i gotujemy ok 2-3h, do miękkości. Sos jałowcowy przygotowujemy wg przepisu \"Sos jałowcowy\". Do takiego sosu w chwili robienia (przed gotowanie sosu) dodajemy kawałki dziczyzny i wspólnie gotujemy 10 minut. Podawać z ziemniaczkami i opieńkami marynowanymi.

Komentarze

  • 3
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    marzena06

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Ho,ho,ho dziczyzna - musisz mieć dobre układy z myśliwymi:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    to ciągle ta sama sztuka. Tylko jakoś tak wyszło, że te przepisy dodają się jakoś stopniowo :o)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    świetna i smakowita:)
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    dobrze by było pisać jaką część tuszu dzika wykorzystujesz do danego dania bo to dość istotne
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    @Pyza nie była to jedna szczególna część. Najwięcej było mięsa z żeberek, a tak to \"resztki\": trochę schabu, łopatki itp. W tym przepisie zakładamy, że mięso jest już skruszone także jaką część dzika przyrządzamy zależy tylko od Kucharza. Przepis jest uniwersalny. Ważnym jest, aby ugotować mięso do miękkości- dlatego też został podany przedział czasu 2-3h (różne części mają różne czasu \"zrobienia się\"). Jeśli czegoś jeszcze nie będziesz wiedziała w któryś przepisie to wal śmiało. Chętnie pomogę w miarę możliwości :o)
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    nie znam się na dziczyźnie bo nie miałam okazji jej przyrządzać, ale czytając przepis chciałabym wiedzieć z czego dokładnie (z jakiej części mięsa) je potrawa - nie będę szukać autora kiedy przepis będzie mi potrzebny...Myślę też, że inne danie przygotowuje się ze schabu dzika, inne z łopatki a jeszcze inne z żeberek, ważne czy mięso ma być z kością czy nie... więc taka informacja byłaby bardzo na miejscu od razu w przepisie - i moje uwagi nie miały na celu urażenie autora ani krytykowanie go - czasami po napisaniu przepisu sama łapię się na tym, że to co dla mnie jest oczywiste wcale takie oczywiste nie będzie dla osoby go czytającej I to ostatni mój komentarz u Ciebie bo wspólnego języka na pewno nie znajdziemy :-)
  • 2
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    tu akurat nie widzę złośliwości,a wręcz przeciwnie - uwaga słuszna. Bardziej komentarze przy grzybkach na miękko czy rosole na cwiartce trochę nie wiedziałem jak ugryźć. No ale nie ma co wnikac w szczegoly. Ważne że suma sumarum wszystko sobie wyjaśniliśmy także jeszcze raz pozdrawiam serdecznie.
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    smaczny przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    krzyniu1984

    rewelacja!
  • 1
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    fajne
  • 6
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    ciekawy pomysł, a dziczyzna prezentuje się znakomicie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ania67

    Miałam kiedyś okazję spróbować- całkiem całkiem:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    z chęcią bym spróbowała
  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    nigdy nie jadłam dziczyzny, chętnie bym spróbowała - wygląda znakomicie!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Brigitte

    Uwielbiam dziczyznę - ojczym jest myśliwym :) Gratuluję gustu :)
  • 2
    56
    Opublikowano

    Sroczka

    pysznie się zapowiada
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Dziczyznę jadłam tylko raz w życiu i bardzo mi smakowała, niestety nie mam do niej dostępu, bo w sklepach w mojej okolicy jej nie ma, a i myśliwego na horyzoncie nie widać.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna/Dzastus

    nigdy nie jadlam dzika i z checia bym sprobowala takiego dania

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !