Sposób przygotowania

1 szkl. ryżu długoziarnistego złotego wypłukałam bardzo dokładnie czyli aż woda była zupełnie przeźroczysta. Zalałam w garnku 1,5 szkl. zimnej wody. Dodałam 2 łyżki (czubate) masła, 2 łyżki soku z cytryny i 1 małą łyżeczkę morskiej soli. Gotowałam na malutkim ogniu pod przykryciem aż ryż wchłonął cały płyn i był miękki. Groszek (puszka 400g) osączyłam i 3/4 dodałam do gorącego ryżu razem z 2 łyżkami posiekanego świeżego koperku. Wymieszałam dokładnie, ale delikatnie żeby nie rozgnieść ziarenek groszku. Porcjowałam nakładając ryż w środek obręczy metalowej, na wierzchu ozdabiając pozostałym groszkiem i listkami koperku. Podałam do mięsa.

Wielkość porcji zależy od średnicy obręczy.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    fajne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    matii6

    pomysłowe
  • 1
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    ładne
  • 0
    original
    Opublikowano

    marta1371

    fajne połączenie
  • 2
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    widoczniej by było wpisywać ilości w składnikach a nie w tekście. W końcu robimy przepisy również dla inny a nie tylko na punktów i siebie.
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    może i tak, ale wszystko jest napisane i to jasno więc jeśli ktoś zechce skorzystać to na pewno dokładnie będzie wiedział co i jak
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    dla wzrokowców na pewno jest to jakieś utrudnieni ale z drugiej strony dla chcącego nic trudnego ;o)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 1
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Pacpaw, ta uwaga o sobie i punktach akurat w stosunku do Pyzy jest chyba nie na miejscu.Jej przepisy są tak czytelnie napisane,że tylko zły dzień tłumaczy Twoje pretensje!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ada12302

    fajne połączenie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ada12302

    fajne połączenie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    amorzenek

    smaczne
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Henia, to nie zły dzień - raczej chęć dokuczenia bo skomentowałam przepis kolegi :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    @Henryka zly dzien nie wytlumaczy tego chaosu na poczatku przepisu. Akurat jestem wzrokowcem i z racji ilosci przepisow na tym portalu staram sie najpierw przeczytac tytul przepisu, nastepnie skladniki, potem zdjecie i wtedy na szybko oceniam czy cos jest warte dalszego poswiecenia czasu,wczytania sie i ewentualnie wykonania. Wyobraźnia działa :). U Pyzy nazwy sa zachecajace (nawet ta :o), zdjecia niesamowite, ale jak musze przebrnac przez te opisy to pasuje. @Pyza po prostu staram się dopasować do poziomu jaki rozpoczął rozmówca :o) Ciekawe czyje komentarze można uznać za większą próbę dokuczenia... Z drugiej strony są i plusy: zobaczyłem kilka ciekawych zdjęć i dowiedziałem się paru informacji nt. grzybów :o)
  • 2
    original
    Opublikowano

    aginaa

    fajny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    pacpaw, zwykle każdy powinien zaczynać od siebie - tak też i Tobie radzę - popracuj na swoimi przepisami i zdjęciami a może kiedyś kogoś zachwycą...Na razie to tylko trzepiesz pianę starając się coś udowodnić, tylko nie mam pojęcia co...
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    Czemu to widzisz drzazgę w oku swego brata, a belki we własnym oku nie dostrzegasz? :o) I teraz komentarz w stylu Pyzy: dla mnie to nie jest ryz z groszkiem,a raczej groszek z ryzem...
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    i niech się Pani zastanowi ile w tym komentarzu (tym w stylu Pyzy) jest konstruktywnej krytyki a ile pieniactwa, złośliwości czy zwykłej chęci dopieczenia komuś. Dziękuję za uwagę :o) Pozdrawiam
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    pacpaw, nawet troszkę mnie zadziwiasz - tym swoim upartym kontynuowaniem bezsensownej dyskusji - ja skomentowałam Twój przepis a Ty teraz wdajesz się w jakieś wycieczki u mnie...oczywiście wolno Ci , tak jak wolno mieć każdemu swoje zdanie na temat przepisu - ja do Ciebie zajrzałam, poczytałam i ponieważ mi się nie podobało to więcej nie zaglądam a Ty krytykujesz mnie, ale kręcisz się tu co chwilę....dla mnie co najmniej dziwne....co chcesz udowodnić? i komu?
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajny
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    Super przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    śliczne
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Niby ryż, niby groszek-a wygląda jak tort.Proste nie musi znaczyć nudne.Przepis świetny i bynajmniej dla mnie w 100% zrozumiały i przejrzysty.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 0
    original
    Opublikowano

    Edyta31

    apetyczny
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !