Sposób przygotowania

Do dużego garnka wkładamy opłukane mięso i obrane jarzyny: marchewkę, pora, pietruszkę selera, kapustę włoską, oraz opieczoną cebulkę.
Po zszumowaniu dodajemy kapustę, majeranek i trzy gałązki pietruszki.
Solimy, dodajemy pieprz i ziele angielskie zmniejszamy gaz i gotujemy tak, by rosół nam tylko \"mrugał\" około 1 - 1, 2 godziny.
Na 10 minut przed wyłączeniem płomienia dodajemy plasterek buraczka ćwikłowego (dla sklarowania, lub białko jaja). Po ugotowaniu cedzimy rosół, musi być klarowny. Warzywa możemy zużyć do sałatki jarzynowej, lecz 1 ładną marchewkę zostawiamy w rosole.
Na talerz nakładamy ugotowane i odcedzone ziemniaki, kawałek ugotowanej w rosole marchewki, posypujemy natką lub koperkiem i zalewamy gorącym rosołem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !