Sposób przygotowania

Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na tłuszczu. Pozostałe warzywa oczyścić. Marchew i cukinie pokroić, kalafior i brokuły podzielic na różyczki, wrzucić na osolony wrzątek i ugotować na półtwardo. Osączone warzywa orazcebulęprzełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać sosem i posypać rozmarynem, zapiekać ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

Składniki na sos: po 10 dag żółtego sera i rokpola, łyżka mielonego parmezanu, 300 ml bulionu warzywnego, po łyżce mąki i masła, biały pieprz, gałka muszkatołowa.
Bulion schłodzić w lodówce. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych otworach, rokpol rozkruszyć widelcem. Na patelni stopić masło, mieszając wsypać mąkę, podgrzać, wlać bulion i dokładnie wymieszać. Wsypać żółty ser i rokpol, gotować 10 minut. Dodać parmezan, doprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    warzywa zawsze zachęcają:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Smaczny pomysł na zapiekankę. Mam pytanie: czym należy zmielić parmezan?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !