Sposób przygotowania

Golonki opłukać, osuszyć, ponacinać skórke na krzyż, natrzeć mieszanka soli, kminku i posiekanych 2 ząbków czosnku ( tak by dotrzeć pod skórkę i w nacięcia). Wstawić w woreczku lub misce pod przykryciem, wraz z pokrojona cebulą na noc, do lodówki. Piekarnik
nagrzać na 200 stopni, naczynie żaroodporne wysmarować masłem, położyć na nim cebulę
i 3 ząbki (najlepiej w całości, w łupinkach).Umieścić w naczyniu golonki. Piec w tej temperaturze 20 minut - proporcjonalnie, z jednej i z drugiej strony po 10 minut. Temp. zmienić na 170 stopni, wyciągnąć naczynie, umieścić w nim ziemniaki pokrojone na cienkie łódeczki oraz jabłka. Podlać szklanka piwa, wstawić naczynie do rękawa foliowego do pieczenia, i piec godzinę w tej temperaturze. Po tym czasie, rozciąć folię, przemieszać, podlać gorącą wodą ( 2/3 szklanki). Golonki obrócić, podpiec jeszcze ok. 30 minut w temp. 200 stopni, obracając, by zarumieniły się jednolicie z każdej strony, tak samo wymieszać ziemniaczki i cząstki jabłek. Golonki z ziemniaczkami przełożyć na talerze
/ półmisek. Sos zagęścić mąką i podać osobno w sosjerce. Podawać z sosem
piwnym i musztardą rosyjską lub jak kto woli z chrzanem, np. jabłkowym. Przepis ( z nieco zmodyfikowanymi proporcjami) pochodzi z najnowszej książki Nigelli Lawson \"KUCHNIA przepisy z serca
domu\" - Golonka duszona w piwie z kminkiem, czosnkiem, jabłkami i ziemniakami.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !