Sposób przygotowania

Mak najlepiej już z puszki z bakaliami - ok jednej szklanki lub więcej, jeśli nie to przygotowujemy mak jak do makowca.

Z mąki, żółtka, soli i ciepłej wody wyrabiamy ciasto makaronowe (lub pierogowe) - ważne by było dobrze wyrobione. Rozwałkowujemy na milimetrowy pasek, posypujemy mąką i kroimy na paski ok 5-7 cm szerokie, paski układamy jeden na drugim i następnie ostrym nożem kroimy na wstążki ok pół cm grube. Tak pokrojone ciasto wrzucamy do wrzącej i osolonej wody, gotujemy do miękkości - ok. 3 minuty po wypłynięciu. Odcedzamy i w dużej misce mieszamy z makiem.

Podawać najlepiej na ciepło. W moim domu potrawa typowo wigilijna.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !