Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prawdziwy barszcz ukraiński

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina z kością 0,5 kg
buraczki konserwowe 400 g
kapusta biała 400 g
przecier pomidorowy 150 g
ziemniak 400 g
korzeń pietruszki 1 szt.
marchewka 2 szt.
cebula 1-2 szt.
olej słonecznikowy 2 łyżki
ocet 1 łyżka
cukier 1 łyżka
mąka 3-4 łyżki
masło 50 g
czosnek 5-6 ząbków
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5-6 ziaren
sól do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
kwaśna śmietana 4-6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Prawdziwy barszcz ukraiński

Ugotować bulion, przecedzić, mięso oddzielić od kości, odłożyć oddzielne. Wrzucić buraki na patelnię, dodać olej, ocet, cukier i przecier pomidorowy. Dolać trochę bulionu i dusić buraczki w przecierze do stanu półmiękkości. Na innej patelni, podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, oraz pokrojone w paseczki, marchewkę i korzeń pietruszki.
Do bulionu dorzucić ziemniaki, zagotować, następnie dodać poszatkowaną kapustę. Po 15 minutach dodać zawartość obydwu patelni oraz pieprzu, ziele angielskie, liście laurowych i gotować następne 15 minut.
Pod koniec dodać zasmażkę zrobioną na maśle i zgnieciony czosnek. Odstawić garnek co najmniej na godzinę. Podawać odgrzany, dokładając oddzielnie do każdego talerza: najpierw porcja wołowiny z bulionu, potem duża łyżka śmietany i wszystko posypać mieszanką posiekaej natki pietrzuszki i koperku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malina 20.12.2013 08:51
pyszny barszcz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak