Sposób przygotowania

Filet umyć, skropić cytryną i pozostawić na 20 minut. Zagotować 0,5 litra wody, wrzucić pokrojoną w plasterki marchew, cebulę oraz 1/3 pęczka natki pietruszki. Dodać ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować 20 minut pod przykryciem. Włożyć filet i gotować 10 minut. Filet wyjąć i ostudzić. Wywar odcedzić, a jarzyny zmiksować.
Zmiksować ugotowaną rybę, dodać jajko, rozdrobnioną cebulę, natkę pietruszki, 1/2 kajzerki wcześniej namoczonej w wodzie. Składniki połączyć, przyprawić solą, pieprzem, oregano, przyprawą do ryb, sokiem z cytryny. Całość dobrze zmiksować. Formować niewielki pulpety i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć w 180 stopniach C do zarumienienia skórki.
Odcedzony wywar odparować na ogniu do 1/2 objętości. Do odparowanego wywaru dodać zmiksowaną, ugotowaną marchew i cebulę, zagęścić łyżką mąki pszennej, dodać rozdrobnione migdały i zagotować. Doprawić śmietaną, pieprzem, papryką i sokiem z cytryny.
Podawać pulpety polane sosem i posypać płatkami migdałowymi, udekorować sałatą i cytryną.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !