Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki rybne w sosie migdałowym
Zmiksować ugotowaną rybę, dodać jajko, rozdrobnioną cebulę, natkę pietruszki, 1/2 kajzerki wcześniej namoczonej w wodzie. Składniki połączyć, przyprawić solą, pieprzem, oregano, przyprawą do ryb, sokiem z cytryny. Całość dobrze zmiksować. Formować niewielki pulpety i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć w 180 stopniach C do zarumienienia skórki.
Odcedzony wywar odparować na ogniu do 1/2 objętości. Do odparowanego wywaru dodać zmiksowaną, ugotowaną marchew i cebulę, zagęścić łyżką mąki pszennej, dodać rozdrobnione migdały i zagotować. Doprawić śmietaną, pieprzem, papryką i sokiem z cytryny.
Podawać pulpety polane sosem i posypać płatkami migdałowymi, udekorować sałatą i cytryną.