Sposób przygotowania

Boczek tniemy w paski pożądanej wielkości. Dokładnie nacieramy solą peklowaną i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni. Po tym czasie gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim taką ilość wody aby mogła przykryć boczek. Wystudzamy, letnią zalewą zalewamy boczek. Troszkę ruszamy boczkiem aby rozpuścić sól. W takiej solance trzymamy mięso kolejne 2 dni. Po tym czasie boczek wędzimy w dymie drzew liściasty ok 2 godzin. Po tym czasie wkładamy do prawie gotującej się wody (woda nie bulgocze) i podtrzymując taką temperaturę wody parzymy boczek ok 2 godzin. Następnie wieszamy boczek w chłodnym miejscu do wystygnięcia.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    dużo pracy z tym ale myślę że warto
  • 2
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    smaczny jest taki boczek
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    świetny!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    będę robić na świeta, więc skorzystam z przepisu
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    rewelacyjne :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    rewelacyjne :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !