Sposób przygotowania

1 średniej wielkości seler
• 1 cebula
• 10 dkg orzechów włoskich
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka mąki
• 5 szklanek bulionu mięsnego
• sól, pieprz
• tarty żółty ser – opcjonalnie

Seler, cebulę i orzechy obrać, drobno posiekać. W dużym rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę i seler, dusić aż zmiękną, dodać orzechy i mąkę, chwilę smażyć mieszając. Dodać zimny bulion, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, chwilę gotować. Zupę zmiksować i przecedzić. Podawać na gorąco z grzanką, groszkiem ptysiowym i tartym serem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !