Sposób przygotowania

W garnku zagotować 3 szklanki wody. Dodać kostkę rosołową, 3 liście laurowe, kilka ziaren mielonego pieprzu, pół cebuli, sól i pieprz czarny. Wrzucić umyte i osuszone mięso. Gotować na małym ogniu do miękkości. Wyjąć. Ostudzić.

Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie, dodać żółtko, masło, śmietanę, pół łyżeczki soli oraz proszek do pieczenia. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.

Ostudzone mięso przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa razem z boczkiem, cebulą i mozzarellą. Farsz doprawić solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny i ziołową przyprawą do kurczaka. Dokładnie wymieszać.

Ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 5 mm. Szklanką wycinać kółka. Na każdym ułożyć porcję farszu. Następnie złóż na pół, mocno zalep brzegi, formując zgrabny pierożek.

Przygotowane pierożki ułożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pierożek posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180 ºC. Piec na złoty kolor.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !