Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, około 5 min przed końcem gotowania, dosypać do garnka mąkę, przykryć i gotować do miękkości.
Miękkie ziemniaki odcedzić dokładnie z wody i potłuc najlepiej drewnianą pałką. Ubijamy tak długo aż masa będzie gładka i pałka będzie się łatwo odklejała od ziemniaków.
Boczek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni.
Łyżką maczaną w tłuszczu kładziemy z ziemniaków malutkie kluski, polewamy tłuszczem i podajemy z kwaśną surówka lub kiszonym ogórkiem, albo tak jak lubi mój mąż z mlekiem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Z ta nazwa spotykam sie po raz pierwszy...
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    oj dawno jadłam, pyszności

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !