Sposób przygotowania

Bakłażana myjemy, osuszamy i kroimy na krążki (nie za grube żeby dobrze się podsmażyło). Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie krążki bakłażana obtaczamy w jajku (uprzednio posolić i popieprzyć) i bułce tartej, po czym smażymy na wolnym ogniu. Smażymy aż do momentu kiedy bakłażan będzie brązowiał. Układamy najlepiej na płaskim naczyniu.
Na każdy krążku kładziemy plasterki pomidora. Majonez przekładamy do miseczki, wyciskamy do niej 2 ząbki czosnku, po czym należy całość wymieszać. Rozsmarowujemy majonez na każdym bakłażanie (już na pomidora) z osobna. Na koniec posypujemy całość starkowanym serem na najdrobniejszej tarce. Odstawiamy do lodówki na około 3 godziny.


 Najlepiej tarkować ser bezpośrednio na talerz z bakłażanami, bo gdy starkujemy do miski i później układamy na warzywo, to ser jest sklejony.
 Najlepiej smakuje jak stoi w lodówce dość dłużej.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Znam cos podobnego,ale to jest super.
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Fajny przepis,fajny:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !