Sposób przygotowania

Pasek żeberka wieprzowego, kawałek taki na 5-6 kostek, opłukałam i włożyłam do garnka. Zalałam zimną wodą, dodałam 2 kulki ziela i jeden duży liść laurowy. Gotowałam ok. 30 min. aż mięso było prawie miękkie. Następnie dodałam posiekaną kapustę kiszoną, ok. 30 dkg oraz 2 garści suszonych pieprzników trąbkowych i gotowałam dalej 10 min.. Dorzucając grzyby lekko je pokruszyłam - nie trzeba ich moczyć bo są cienkie i zdążą się ugotować. Przygotowałam resztę warzyw. Jedną, niedużą marchewkę starłam na tarce jarzynowej. 1 cebulę posiekałam. 5 sporych ziemniaków obrałam i pokroiłam w kostkę, zalałam w drugim garnku wodą tylko tyle żeby je przykryła i ugotowałam prawie do miękkości. 1 czubatą łyżkę pokrojonej w drobną kosteczkę słoniny zrumieniłam na patelni a kiedy wytopił się tłuszcz dodałam cebulę i marchew - podsmażyłam razem aż warzywa zaczęły się rumienić po czym oprószyłam 1 łyżką mąki, wymieszałam dokładnie i przełożyłam całość do kapusty. Dodałam także ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały. Jeśli zupa będzie za gęsta to można dolać trochę wody.

Doprawiłam zupę pieprzem ziołowym i 1 łyżeczką lubczyku. Gotowałam razem jeszcze ok. 10-15 min. a potem odstawiłam żeby zupa odpoczęła. Przed podaniem wyjęłam żeberko i usunęłam z niego kości a mięso pokroiłam i włożyłam z powrotem. Podając posypałam posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ada12302

    smaczny
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Trąbki leśne choć nie grają w kapuśniaku się sprawdzają!
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    przepyszna zupka
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    orginalne
  • 0
    original
    Opublikowano

    peggysue

    fajne
  • 5
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    można zrobić się głodnym patrząc na tak apetycznie przyrządzone dania
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    można użyć pieprzników jadalnych? Je też można ususzyć? Prawdę powiedziawszy do tej pory kurki albo mroziłem, albo używałem na świeżo, ale najczęściej marynowałem.
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    można użyć i kurek chociaż trąbki są delikatniejsze - suszę i jedne i drugie - suszonych kurek używam raczej do sosów mięsnych albo po zmieleniu jako przyprawę
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    jak bedzie taki wysyp grzybow jak w poprzednim sezonie to czesc kurek testowo wysusze.
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    a mam jeszcze takie pytanie do Fachowca. Otóż w tym roku zrobiłem test na szybkość wzrostu kurek. Obserwowałem dwa grzyby, jeden rosnący na igliwiu, drugi w miękkim mchu. Początek obserwacji, gdy grzyby ledwo się ukazały oczom, były bardzo małe-nienadające się do zbioru. Od tego momentu po 5 dniach oba grzyby osiągnęły wzrost mniej więcej wielkości zapałki. Z tego by wynikała, że taka kurka potrzebuje ok 7 dni, aby ją zebrać. I mam teraz takie pytanie, mianowicie czy wiadomo ile czasu potrzebują grzyby na wyrośnięcie? Czy każdy gatunek grzyba ma inny czas na wyrośnięcia? Czy na podstawie moich obserwacji można stwierdzić, że każda kurka potrzebuje ok. 7 dni (uśredniając), czy też każda populacja grzybów tego samego gatunku rośnie jak chce i tak naprawdę nie jesteśmy w stanie określić ile rośnie grzyb bo ma na to wpływ mnóstwo czynników lokalnych.
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    z tego co wiem interesując się mykologią to tempa wzrostu grzybów nie da się dokładnie określić - za dużo zmiennych - zależy od podłoża, na którym rosną, od jego wilgotności i wilgotności powietrza, od ilości światła docierającego do poszycia...czasami wyrastają w ciągu 2 dni, czasami przez kilka nic się nie dzieje... A tak w ogóle to nie jestem żadnym fachowcem :-) lubię grzyby, interesują mnie wszystkie zagadnienia z nimi związane, ale ciągle się uczę bo to bardzo rozległy i trudny temat
  • 3
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Wybacz pytanie ignorantki, czy trąbki to to samo co kurki?
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    nie, nie to samo - ta sama rodzina grzybów czyli pieprznikowate, ale jednak inny grzyb - jest brązowawy, trzonek i miąższ ma cieńszy niż kurka, jest więc mniej wydajny, ale bardzo smaczny
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka/picola

    danie pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Dałabym się namówić.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !