Pełen smaków e-magazyn kulinarny

Sposób przygotowania

Boczek starannie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z sola, następnie dodać olej, musztardę, majeranek, sok z cytryny, pieprz, paprykę oraz szczyptę tymianku. Sporządzoną marynatą natrzeć dokładnie boczek i odstawić na minimum godzinę do lodówki (a najlepiej na całą noc). Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać szklanką piwa. Następnie wstawić je do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Piec pod przykryciem ok. 1 godzinę, często podlewając powstającym sosem. Po upływie tego czasu zdjąć pokrywkę i piec dalsze 15-20 minut. Przyrządzoną w ten sposób pieczeń pokroić w plastry. Serwować z musztardą francuską. Udekorować gałązką świeżych ziół.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Nie robiłam jeszcze w ten sposób, wypróbuję!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    marzencia2007

    oj nie :) to nie dla mnie, za bardzo boczku nie lubię
  • 1
    original
    Opublikowano

    marzencia2007

    oj nie :) to nie dla mnie, za bardzo boczku nie lubię
  • 1
    original
    Opublikowano

    Margo1

    Lubię taki , już zajadam się oczami
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    pycha
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    już czuję smak tego mięska
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    wow! ale aromatyczny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !