Sposób przygotowania

Boczek starannie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z sola, następnie dodać olej, musztardę, majeranek, sok z cytryny, pieprz, paprykę oraz szczyptę tymianku. Sporządzoną marynatą natrzeć dokładnie boczek i odstawić na minimum godzinę do lodówki (a najlepiej na całą noc). Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać szklanką piwa. Następnie wstawić je do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Piec pod przykryciem ok. 1 godzinę, często podlewając powstającym sosem. Po upływie tego czasu zdjąć pokrywkę i piec dalsze 15-20 minut. Przyrządzoną w ten sposób pieczeń pokroić w plastry. Serwować z musztardą francuską. Udekorować gałązką świeżych ziół.

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !