Sposób przygotowania

Wyciskamy sok z połowy małej cytryny i nacieramy nim kaczkę od środka. Następnie nacieramy solą, pieprzem i majerankiem (od środka również). Owijamy folia i wstawiamy do lodówki na min.2h. Myjemy owoce. Mandarynki kroimy w plastry, jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Jabłka posypujemy majerankiem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy. Kaczkę zaszywamy (np. wykałaczką) od strony szyi, faszerujemy ją jabłkami i mandarynkami (kilka plasterków zostawiamy i kładziemy na piersiach kaczych). Zaszywamy 2 koniec kaczuszki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30 min na każde pół kg mięsa.

po 30 min. nakłuwamy kaczkę na piersiach końcówką noża.
po 45 min. obracamy kaczkę i nacinamy skórę obok udek by tłuszcz swobodnie wypływał
po 80min. nakrywamy kaczkę(alu folią lub pokrywą), by się nie spiekła za bardzo

po upieczeniu zostawić kaczkę na 10-15min w ciepłym piekarniku. Następnie wykładamy ją na deskę i kroimy. Smacznego!

Komentarze

  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    kaczuchę w moim domku wszyscy lubimy....
  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Fajne połączenie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !