Sposób przygotowania

Bakłażany, cukinię i pomidory umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w cienkie plasterki. Mozzarellę dobrze osączyć, również pokroić w plasterki. Bakłażany posolić, odłożyć na 20min, następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie. Masło stopić w rondlu, oprószyć mąką, krótko zasmażyć, nie przerywając mieszania. Powoli wlewać mleko, zagotować. Sos przyprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i tarta gałką muszkatołową. Formę żaroodporną posmarować olejem, wlać 1/2 sosu, ułożyć plasyterki cukinii, bakłażana, pomidorów i mozzarelli. Polać resztą sosu. Przyprawić solą i pieprzem. Obłozyć listkami bazyli, zapiekać 30min w temp. 200stopni.

Komentarze

  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Bakłazany z mozzarella lepsze niż ciastko z nutellą!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !