Sposób przygotowania

Moja potrawa sklada sie z ryby \"żabnicy\", pomidorowych gnocchi, puree szpinakowo pistacjowe oraz kandyzowana skorka pomaranczy.
Zabnica jest przepyszna biała ryba, jej wyglad troszke odstrasza (nazwa nie wziela sie bez przyczyny) lecz po ofiletowaniu mozna dostrzec jej prawdziwe piękno.

Pomidorowe gnocchi:
ugotowac ziemniaki, cieple ziemniaki przepuscic przez praske badz sitko i ostudzic. Do zimnych ziemniakow dodac maka, puree pomidorowe, jedno jajko i garsc startego parmezan. Osobiscie dodaje 1/3 maki 2/3 ziemniakow, Ugniesc wszystko razem i na stolnicy uformowac cienki walec. Nozem podzielic na 2 cm kawalki. Wrzucic do wrzatku i po wyplynieciu gotowac 1 min.

Puree szpinakowo - pistacjowe
Szpinak zblanszowac, mocno wycisnac, dodac sok z polowki cytryny, szczypte soli, pistacje, garść startego parmezanu i odrobine cieplej wody. Wszystkie skladniki zmiksowac blenderem. Miksujac powoli dolewac oliwy z oliwek extra virgin az puree nabierze postac gestej masy.

Kandyzowana skorka pomaranczy
zagotuj skorke pomaranczy w wodzie z cukrem, zalej zimna woda i ponownie gotuj w wodzie z cukrem i zalej zimna woda, ta operacje powtorz 3 razy za 4 razem zalej skorke woda i zasyp skorke cukrem, tak aby cukier pokryl skorke i powoli gotoj az skorka sie skarmelizuje.

Filet zabnicy zawinac ciasno w folie aluminiowa. Wrzucic na 1 min do wrzatku, odwinac folie wysuszyc rybe, posolic i smazyc na mocno rozgrzanym oleju, Okolo 2 min z kazdej strony, Gdy filet jest gruby i nie jest sie pewnym czy jest usmazony w srodku mozna wrzucic rybe na 2 do 3 min do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni.


zyczę smacznego.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Szarrikka

    Super zdjęcie :) Ciekawa jestem jak taka żabnica smakuje :P
  • 0
    original
    Opublikowano

    iwona332

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !