Sposób przygotowania

Pierś kaczki nacinamy od strony skórki na krzyż, nacieramy solą, marynujemy w \"Marynata pomarańczowa do drobiu\" i odstawiamy na lodówki najlepiej na kilkanaście godzin. Kilka godzin przed wyjęciem dolewamy jeszcze rum do marynaty i mieszamy. Na lekko rozgrzaną patelnię bez tłuszczu kładziemy pierś skórką do ognia i smażymy na małym ogniu tak aby się wytopił tłuszcz. Gdy skórka się zacznie rumienić pierś przewracamy i zalewamy marynatą oraz bulionem. Dolewamy jeszcze sok z pomarańczy i dusimy ok 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone skórki z połowy pomarańczy i dusimy dalej dodając cukier (może być cynamonowy). Gdy sos się skameralizuje pierś jest gotowa. Doskonale komponuje się z \"Puree ziemniaczane o smaku waniliowym\"

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Na kaczkę to bym się wprosiła do każdego - uwielbiam pod każdą postacią:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    pyszności, palce lizać:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    eli82

    rewelacja
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    matii6

    pycha,
  • 1
    original
    Opublikowano

    aisoglam

    fajne danie, takie niecodzienne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    brzmi wyśmienicie
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    smakuje również. Polecam !!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    takiego zestawienia jeszcze nie jadłam: rum, pomarańczowy sok, ciekawy przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    Rum był trochę naciągany. Nie było nic innego pod ręką :o) Sądzę, że Żubrówka sprawdzi się lepiej
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena/26Mooi

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    ciekawy pomysł

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !