Sposób przygotowania

Maliny i jeżyny oczyszczamy z ogonków i myjemy.

Następnie umieszczamy w garnku i gotujemy pod przykryciem ,na małym ogniu ; tak długo ,aż owoce się zupełnie rozgotują ( nie zapominamy o mieszaniu).

Całość odstawiamy z ognia i czekamy ,aż nieco ostygnie.

Przestudzone owoce, przecieramy na sitku o drobnych oczkach, tak długo ,aż w sitku pozostaną nam same pestki.

Do przetartej masy dodajemy ok. 6-8 łyżek cukru ( ilość cukru zależy od naszych upodobań).

Należy jednak pamiętać , aby nie dodawać zbyt dużej ilości cukru, gdyż wtedy zamiast sosu, zrobi się dżem .

Powstałą masę, umieszczamy na gazie i podgrzewamy tak długo ,aż sos się zagotuje ( nie zapominamy o mieszaniu !).

Następnie wlewamy do słoiczków i zakręcamy nakrętką.

Słoiki z gotawą konfiturą ,umieszczamy w garnku z letnią wodą i gotujemy 5-10 min.

Smacznego!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !