Sposób przygotowania

Fascynują mnie związki kolorystyczne smaków . Łosoś od zawsze wiąże się dla mnie z kolorem oranż, pomarańczowy, morelowy .Dopasowałam do tego smak.
Zrobić marynatę z 1/2 szklanki oleju, soku z pomarańczy, cytryn , mandarynek, miodu, sosu sojowego , otartej skórki mandarynkowej , 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego mielonego .
Steki z łososia ułożyć ciasno w pojemniczku i zalać marynatą . Zostawić w lodówce na ok 3 godziny ( w tym czasie kilka razy obrócić steki tak by marynata wszędzie dotarła ) .
Wyjąć rybę . Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi, lekko osolić , posypać pieprzem , oprószyć mąką .
Na patelni rozgrzać olej ( sporo- tak by ryba była w nim do połowy zanurzona ). Smażyć na rumiano z obu stron dodając pod koniec smażenia masło i kandyzowaną skórkę pomarańczową .
Podawać odsączone z tłuszczu , obłożone paseczkami kandyzowanej skórki pomarańczowej .

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    wygląda zachwycająco
  • 2
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    pyszne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa

    smaczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Jak to ładnie wygląda :) aż jeść się mi zachciało !
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pysznie
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    łososiowy zawrót głowy....

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !