Sposób przygotowania

Pieczarki kroimy i podsmażamy na małej ilości oleju. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju i wsypujemy ryż. Cały czas mieszamy żeby się troszkę zeszklił. Wlewamy bulion, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i gotujemy około 20 minut. Szczypte szafranu zalewamy małą ilością wrzątku i kiedy przyprawa dobrze zabarwi wodę, przecedzamy. Wodę dolewamy w połowie gotowania do ryżu. Smażone pieczarki dodajemy do ryżu na 2 minuty przed końcem gotowania.
Z dobrze przygotowanego risotto bulion powinien prawie całkiem wyparować a ryż powinien się delikatnie lepić. No i oczywiście się ugotować :P
Podawać jako samodzielne danie lub z surówką.
Smacznego!!

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    świetny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    AgaS10

    Brzmi bardzo apetycznie:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    uwielbiam, robię podobne:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !