Sposób przygotowania

Przygotowany wcześniej zakwas zmiksować. Drożdże pokruszyć i rozrobić w wodzie i z cukrem. Wymieszać zakwas z drożdżami, mąką, oliwą, solą. Ciasto wyrabiać przez około 15 - 20 minut. Następnie pozostawić pod ściereczką na 50 minut żeby wyrosło. Dołożyć ziarenka i żurawinę i wyrobić ponownie.
Blaszki (mi wyszły 2 duże i 1 mała) posmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą albo wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto należy równomiernie ułożyć w blaszkach i posypać na wierzchu. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia - tym razem do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 10-15 minut. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
W celu sprawdzenia czy upiekł nam się cały w środku nakłuwać patyczkiem drewnianym.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Uwielbiam własnej roboty chlebki.Sam też lubie je robić uwielbiam zapach pieczonego w domu chleba.
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    ładnie wyglada
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa

    Pychota
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    dużo lepszy niż w sklepie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !