Sposób przygotowania

Kaszę wypłukać na sicie, po czym ugotować na półmiękko. Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z przestudzoną kaszą i surowym jajkiem, posolić, wyraziście doprawić pieprzem i starannie wyrobić. Przełożyć przygotowany farsz do czystych lnianych woreczków (powinien ciasno je wypełniać, tworząc walec o średnicy ok. 10 cm), zaszyć lub zawiązać je, ułożyć w płaskim rondlu, zalać wrzącym bulionem i gotować 35 minut na małym ogniu pod przykryciem. Następnie kolejno je wyjąć i na 5 minut włożyć do bardzo zimnej wody. Uważnie, by wałki z kaszy się nie połamały, osączyć je i wyjąć z woreczków. Na końcu pokroić na plastry i ładnie zrumienić na tłuszczu. Podawać omaszczone olejem z przesmażoną na nim cebulę doprawioną pieprzem i solą lub z kwaśną gęstą śmietaną.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    indi

    ciekawe, nie ma to jak regionalna potrawa

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !