Przepis i sposób przygotowania na: Pieróg drożdżowy
20 dag pieczarek,30 dag kiszonej kapusty,1 cebula
łyzka vegety,pieprz,olej,1 jajko
Do maki wkruszyć drożdze,dodać sól,cukier i żółtko.Cieplym mlekiem zarobic ciasto i odstawić do wyrosniecia.Masło roztopić,ostudzic,wyrobic na ciasto i ponownie odstawic do wyrosniecia.
Pieczarki opłukac,obgotowac iostudzic.Kapuste opłukac,ugotowac i dokładnie odcisnac,ostudzic i zemlec wraz z pieczarkami.Cebule obrac,posiekac,podsmarzyc na oleju i dodac do farszu,dodac vegete i pieprz.Ciasto rozwalkowac na prostokat a nastepnie polożyc na nie farsz,zlepiejac brzegi ciasta.Pieróg przełozyc do formy,posmarowac rozklucoym jajkiem i piec 40-50 minut w 200 stopni.