Sposób przygotowania

Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w wodzie odrobiną cukru. Mąkę mieszamy z solą i cukrem pudrem. Następnie łączymy wodę i mąkę i wyrabiamy elastyczne ciasto. trwa to ok 15 minut. Gdy ciasto jest już wyrobione, zostawiamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 30 minut ( pod przykryciem) Po pół godzinie, dzielimy ciasto na 6 części i formujemy z nich kulki z dziurką. Dziurka powinna być dość duża, gdyz ciasto będzie jescze rosnąć. Uformowane bajgle gotujemy ok 2 minut we wrzącej wodzie przewracając je w połowie czasu na drugą stronę. Ugotowane, suszymy lekko, przekładamy na blachę i smarujemy roztrzepanym jajkiem. wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !