Sposób przygotowania

Nadzienie:
80 g maku
10 g cukru
20 g masła
1 żółtko

Sos:
250 g owoców suszonych
250 ml czerwonego wina
1 laska cynamonu
1 paczka cukru waniliowego
30 g cukru
1 goździk
pół litra wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Robimy ciasto. Mleko podgrzewamy z 1 łyżeczką cukru. Drożdże kruszymy i mieszamy z ciepłym mlekiem. Dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem. Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy 50 g rozpuszczonego masła, cukier (trochę pozostawiamy) i szczyptę soli. Łączymy z drożdżami, wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto. Następnie nakrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20 minut. W tym czasie mak mieszamy z cukrem, masłem i żółtkiem. Gdy ciasto podrośnie, formujemy z niego knedlowe kulki, lekko je spłaszczamy ręką, w środku każdej układamy łyżką porcję makowego nadzienia i dobrze zlepiamy, tak aby znowu powstała zgrabna kulka. Nakrywamy knedle ściereczką na kolejne 20 minut. Do garnka (z dobrze przylegającą pokrywką) wlewamy wodę – na wysokość 1 cm. Dodajemy 30 g masła, szczyptę soli, resztę cukru i doprowadzamy do wrzenia. Układamy wyrośnięte knedle w garnku i pod przykryciem (na średnim ogniu) ok. 10-16 minut podgrzewamy. Wyjmujemy na talerz. Robimy sos. Mieszankę suszonych owoców przez godzinę moczymy w czerwonym winie. Następnie zagotowujemy z laską cynamonu, cukrem waniliowym, cukrem, wrzucamy goździk, dolewamy pół litra wody. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Podajemy z knedlami (sos możemy podać zimny albo ciepły).

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !