Sposób przygotowania

Kurczak- najlepiej jak zostanie nam z popzredniego obiadu tochę upieczonego kurczaka. Nalezy obrać go z kości i skóry i pokroić na małe kawałki.
Ryż wsypać na patelnię z odrobiną oleju i prażyć przez parę minut. Potem zalać szklanką wody i poczekać aż cała wyparuje, znowu zalać szklanką wody, jak wyparuje to na patelnię dorzucić kurczaka, fasolkę pokrojoną na kawąłki i paprykę pokrojoną w kostkę. Zalać wszystko jeszcze szklanką wody i doprawić do smaku solą ziołową i pieprzem. Duzić wszystko pod przykryciem ok 20-30 minut.

Jabłka obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i wrzucić do rondelka. Posypać majerankiem i cukrem- majeranku ma być tyle, żeby każde jabłko było nim pokryte- mniej więcej 3 łyżki majeranku na pół kg jabłek. Cukru dosypujemy nie za dużo- chyba, że jabłka są kwaśne. Zaczynamy smażyć jabłka w rondelku, jak cukier zacznie karmelizować, wleamy troszkę wody, przykrywamy rondelek i dusimy aż jabłka będą mięciutkie.

Jabłka podajemy razem z kurczakową potrawką.

Komentarze

  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    szkoda ,że moi domownicy nie lubią ryżu pod taka postacią.
  • 3
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Bardzo apetycznie się prezentuje.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kasiax18

    dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !