Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać 850 g mąki, cukier, sól, roztrzepane 3 jajka i masło. Wymieszać. Następnie dodawać resztę mąki do momentu uzyskania elastycznego, ale niezbyt klejącego ciasta. Gdy ciasto będzie odchodzić od ścianek wyrabiamy je ok. 5 min na blacie. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godz. W międzyczasie ciasto odgazowujemy. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 2 części i zaplatamy z nich 2 chałki. znów zostawiamy do wyrośnięcia. tym razem na 40 min. Po wyrośnięciu smarujemy chałki roztrzepanym jajkiem. Możemy posypać je kruszonką. Pieczemy 25 - 30 min w temp.180 stopni.
Smacznego:)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Renata22

    uwielbiam takie chałki
  • 1
    original
    Opublikowano

    justynab1903

    kto by nie lubił chałki? Wspaniałości
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    rewelacja
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    pyszna chałka
  • 2
    original
    Opublikowano

    teresa18

    bardzo lubię z dżemikiem
  • 1
    original
    Opublikowano

    gacopierz23

    masełko, kakao i super śniadanie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Barbara/zuza22_85

    pyszna
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    wyśmienita chałeczka, uwielbiam taką z masełkiem i do tego kubeczek kakao
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    pyszna na śniadanko
  • 1
    original
    Opublikowano

    anulka69

    pycha z mlekiem
  • 1
    original
    Opublikowano

    anulka69

    pycha z mlekiem
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ela15

    pyszna
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    extra
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    apetyczna
  • 0
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    rewelacja
  • 0
    original
    Opublikowano

    dorotka0000025

    super
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    uwielbiam
  • 0
    original
    Opublikowano

    pierniczkowo

    exstra:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    śliczna wyszla
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Jeśli chałka, to gruba jej pajda i koniecznie ze szklanką zimnego mleka i nic więcej mi nie potrzeba.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !