Sposób przygotowania

Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych otworach. Wyłożyć je na gęste sito, odstawić na 10 minut, by sok ociekł do miski. Następnie dobrze odcisnąć, potem odlać ostrożnie płyn tak, by pozostawić osiadłą na dnie miski skrobię. Dodać ją do startych ziemniaków. Wbić jajko, wsypać kilka łyżek mąki, posolić. Jeżeli masa będzie za rzadka, dodać troszkę mąki. Łyżeczką nabierać niewielkie porcje masy. W dłoniach zwilżonych wodą formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na lekko oprószonej mąką deseczce. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Gotować 7 do 10 minut od wypłynięcia. Odcedzić na sicie. Cebulę drobno pokroić. Smażyć na patelni do zrumienienia. Pyzy polać cebulą .

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    lubię, z czym one są podane?
  • 0
    original
    Opublikowano

    Patrycja38

    z sałatą pekińska pomidorami i majonzem

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !