Sposób przygotowania

Z małych dyń odkroić wierzchy i usunąć nasiona. Lekko posolić ich środki. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 20 minut. W tym czasie dużą dynię obrać i usunąć z niej gniazda nasienne. Pokroić ją w dużą kostkę i poddusić z odrobiną wody. Gdy zmięknie, dodać miód, pokrojone dość drobno papryki, rodzynki i posiekane orzechy. Przestudzone małe dynie pozbawić miąższu. Ryż gotować w osolonej wodzie, ostudzić go i połączyć z duszoną dynią, papryką, rodzynkami oraz orzechami. Przyprawić cynamonem i wymieszać. Tym farszem nadziewać małe dynie. Przed podaniem potrawę można udekorować listkami melisy. Najlepiej smakuje na zimno.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    świetny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    bardzo pomysłowe i fajne :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Super, muszę spróbować!
  • 1
    original
    Opublikowano

    m1monika

    pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !