Sposób przygotowania

Przyrządzić ciasto naleśnikowe: jajko ubić trzepaczką, dodać mleko, mąkę, posolić i wymieszać, aby nie było grudek. Dodać mleko lub mąkę, jeśli ciasto nie ma właściwej konsystencji. Odstawić na pół godziny. W tym czasie wiśnie (mogą być mrożone) umyć, odsączyć, wydrylować, jeśli mają pestki i przesypać do rondelka. Dusić na wolnym ogniu do momentu puszczenia soku. W międzyczasie porządnie wyszorować pomarańczę, sparzyć ją wrzątkiem i otrzeć skórkę na drobne wiórki. Do wiśni dodać cukier, sok z pomarańczy i startą skórkę pomarańczową. Dusić na wolnym ogniu do chwili powstania gęstego sosu. Po pół godzinie ciasto naleśnikowe powinno być dość gęste - jeśli jest zbyt gęste, dodać nieco mleka lub wody. Smażyć z niego cienkie naleśniki na rozgrzanym oleju, osączyć z tłuszczu papierowym ręcznikiem, zwinąć w ruloniki, oprószyć cukrem pudrem i podawać z sosem wiśniowo-pomarańczowym.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !