Sposób przygotowania

Mięso i słoninę kroimy na małe kawałki, następnie należy zemleć. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Do masy wrzucić posiekaną drobno cebulę, wbić 2 żółtka. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Z mąki, 2 żółtek i masła, szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować na duży płat. Formę wyłożyć folią aluminiową. Spód i boki wyłożyć ciastem, wypełnić farszem, wyrównać. Farsz również przykryć warstwą ciasta. Pasztet posmarować mieszanka żółtka i śmietany. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 15min w temp. 240stopni., przykrywamy folią. Zmniejszamy temp. do 200stopni. Pasztet pieczemy jeszcze 50min, wystudzamy i kroimy w plastry.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !