Sposób przygotowania

boczek myjemy i rozkładamy (najlepiej taki w miarę jednakowej grubości w kształcie kwadratu lub prostokąta. Czosnek przepuszczamy przez praskę i nacieramy wewnętrzną część boczku rozkładamy równomiernie jałowiec ziele angielskie i pieprz a liść laurowy drobno kruszymy i również posypujemy boczek. boczek zwijamy w rulon(ciasno) i obwiązujemy nitka stylonową. Do garnka z wodą i łyżka soli ewentualnie jeszcze liściem laurowym i szczyptą tymianku wkładamy tak przygotowany boczek i gotujemy do miękkości około 2-2,5 godziny, pilnując aby nie brakło wody.
Boczek wyjmujemy po ugotowaniu zdejmujemy nitkę i obtaczamy lub obsypujemy w papryce słodkiej pozostawiamy do ostygnięcia (choć na ciepło tez jest pyszny. i Wędlinka pyszna i gotowa

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    Pyszny przepis!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !